Tiszta kommunikáció

Kommunikációs tanácsadás: mondani, láttatni hallatni.

A kommunikációs tanácsadás egy komplex terület gyűjtőneve. Néha mi szakemberek sem tudjuk, hogy pontosan mit is értünk a gazdasági életben elfogadott elnevezés alatt. Természetesen van mögötte tartalom, néha jóval több, is, mint amit a kommunikáció takar. Ezért is érthetőbb,  ha a gyűjtőelnevezés mellett, vagy helyette van egy konkrétabb szegmens, ami már közelebb visz a valós tevékenységhez.

A leggyakrabban érintett területek, például:

 • marketing-kommunikáció,
 • pr-kommunikáció,
 • márka-kommunikáció,
 • vállalati, belső kommunikáció.

Azért használom a gyűjtőnevet, mert partnereimmel közösen több területen is otthonosan mozgunk. Van olyan eset, téma, amelynél erőforrásaim pusztán konzultációt, tanácsadást tesznek lehetővé, de van olyan terület is, amelyben nem csupán vázolom, mit kellene tenni, hanem egy-egy projektre szerződve, partnereimmel közösen el is végezzük a megbízást. Kivitelezünk.

Tisztán kommunikálni.

A kommunikációs szakemberek számtalan esetben találkoznak azzal a problémával, hogy a hazai vállalkozások nem tudatosan építik a kommunikációs útvonalaikat, számos esetben pusztán szokásokat vesznek át, az érintett iparági, gazdasági szegmensben látott elemeket használják. A nem tudatos építkezés miatt kimaradnak elemek, vagy pont az alapok nincsenek meg, vagy egyszerűen nem áll össze a rendszer, nincsenek csatlakozások. A tanácsadás ezekben az esetekben a nulladik elem, át kell világítani, rendszerezni a vállalkozások belső, külső kommunikációját, a tetőtől a padlásig, a vállalati logótól a pr tevékenységig átvizsgálni mindent. A helyzetfelmérés után jöhet a javaslatok megfogalmazása, azaz a tanácsadás arra vonatkozóan, hogyan lehet tisztán kommunikálni, rendezetté tenni ebben az értelemben a vállalkozást.

Üzleti tanácsadás, egyénre szabottan is.

Számtalan ügyfél alapvető gátnak éli meg a kommunikációját. Azt tapasztalja, hogy nem úgy értik, ahogyan szánja, sok esetben nem találja még a megfelelő szavakat sem. Tapasztalom, hogy a kommunikációs problémák jelentős részben valami egyéb gátoltságot, nem fejlesztett területet fednek el, vagy egyszerűen olyan viselkedési minták, amelyek az ügyfél részéről öntudatlanok. A megbízások igen sokrétűek, az egyszerű, lényegre törő írásbeli kommunikáción át a nyilvános fellépésig terjednek. A feladat lényege, hogy a nehézségek okát feltárjam, segítsem az ügyfelet olyan készségek kialakításában, amelyek tartós változást hoznak.

A leggyakoribb kommunikációs területek, egyéni tanácsadás esetében:

 • konfliktus kommunikáció,
 • szóbeli, írásbeli, közvetlen kommunikáció,
 • prezentáció,
 • önkifejezés, metakommunikáció.

A tiszta módszer: coaching szemléletű konzultáció.

Coaching szemléletben konzultálok, azaz előtérbe helyezem az ügyfél, a vállalkozás, vagy egyén igényeit és képességeit.

A coaching felelősségben tartja az ügyfelet, azt tudatosítja benne, hogy maga dönt a saját kérdéseiben, én abban segítek, hogy megtalálja a neki megfelelő utat. Én így adok tanácsot is. Igyekszem megismerni az ügyfelet, az igényeit, képességeit, és azok alapján dolgozunk együtt, közösen keressük azt, ami a legjobb ügyfélnek. Azonban figyelembe vesszük a környezetet, az adott szféra szabályait, nyelvezetét, vizuális szabályrendszerét. Ezért szemlélet, és nem folyamat.

Kommunikáció: a konzultáción túl.

Nem vagyok ügynökség., de partnereimmel közösen évtizedeket töltöttünk, töltünk a média világában, és/vagy marketing kommunikációs területen. Mi ezt a tudást kamatoztatjuk, képesek vagyunk kreatív anyagokat előállítani, konkrét megbízásokat elvégezni. Főként vizuális, arculati munkálatokat vállalunk, de jól ismerjük a multimédia lehetőségeit, mindent, amiben álló, – mozgókép vagy animáció van.

Összefoglalva, amiben együtt tudunk működni:

 • Kommunikációs tanácsadás
 • Konzultáció coaching személetben
 • Kreatív anyagok elkészítése – az arculattól a mozgóképes anyagokig

 A coaching szemléletű konzultációról itt olvashat bővebben.

Menü