Life coaching

Arra a kérdésre, hogy a mi a coaching, itt találod a választ.

Itt a life coachingról, a folyamatról és annak gyakorlati menetéről találsz információt.

A life coaching, ahogyan nálam elérheted:

Minden építésnek megvannak a maga szükségletei. A kudarcok építéséhez az alapvető szükségletek a panaszkodás, a másokat okolás, a másokkal megoldatás és a kivételezés. Ezek meglétében látom ma a legnagyobb gátat a sikeres élet építéséhez.

 • A panaszkodás: amikor bármilyen jelenség miatt, összességében sanyarúnak érzed a sorsodat. Leggyakoribb okok között van az időjárás, az undok főnök, a kevés pénz, általános utálkozás. A panaszkodástól úgy érezheted, hogy jól kibeszélted magad aktuálisan, tehát megkönnyebbülhetsz. Jobban is szeretjük mások panaszait hallgatni, mint örömeit elismerni, elviselni. Ettől az a megnyugtató érzésünk támad, hogy másnak sem könnyebb, sőt.
 • A másokat okolás: különösen jól szocializálódtunk arra, hogy minden kudarcunk, botlásunk, elakadásunk okozóját, felelősét megtaláljuk rajtunk kívül, másokban. Leggyakrabban a családtagokat, időnként a barátokat, máskor a főnököt okoljuk, néha az időjárást, a sorsot, bármit. Magunkat a lehető legritkábban vesszük elő. Ezt kívülről is tudjuk támogatni, amíg a mások nem mi vagyunk.
 • Másokkal megoldatás: nemzeti sportot tudunk űzni abból, hogy keressünk valakit, aki megoldja helyettünk a problémáinkat, vagy szimplán kivárjuk, hogy az élet rendezze azokat. Előbbiért hálánkkal (vagy azzal sem) fizetünk, utóbbiért életbe lép a mások okolása. Mások életét támogatni, segíteni szép gondolat, addig sem kell foglalkoznunk a saját ügyeinkkel, amit így visznek mások, azokét megint mások. Kudarc esetére pedig életbe léphet az előző pont.
 • Kivételek vagyunk: természetesen ezek a pontok ránk nem vonatkoznak, mindenki másra igen, aki nem én, nem te és nem mi vagyunk.

Az eredményt pedig láthatjuk, érezhetjük saját bőrünk. Ki lehet jelenteni: a teljes kudarc, a sikerhez, az elakadásaink legyőzéséhez első sorban arra van szükségünk, hogy mindezeket abbahagyjuk.

A life coaching folyamata, alapgondolatánál és eszköztáránál fogva elsődlegesen arra való, hogy megtanulj felelősen gondolkodni önmagadról. Az elakadásaidra, aktuálisan meglévő gondjaidra, kérdéseidre önmagadban keress választ, egy olyan szakember segítségével, aki rád kíváncsi, és előítélet mentesen képes szempontokat adni a döntéseidhez.

Azért hívjuk life (élet) coachingnak, mert elsősorban a magánéleti témákat hozod az ülésekre.

De nem vájkálunk semmiben, arról beszélünk, amit hozol, amit te meg akarsz beszélni. Nem terápia, nem tanácsadás zajlik, és nem is baráti beszélgetés. Utóbbi azért nem, mert egy barát kétségtelenül segíteni akar, de koránt sem elfogulatlan. A coach pedig az.

Amiben biztosan segítségedre van a life coaching: 

 • Megtanulhatsz döntést hozni.
 • Növelheted az önbizalmadat.
 • Megismerheted önmagad.
 • Megtanulhatsz elfogulatlanul tekinteni önmagadra.
 • Megtanulhatsz problémák helyett feladatokat látni, amiket meg tudsz oldani.
 • Tudod hatástalanítani a stresszt, megtanulhatod, hogyan lehet nem aggódni azon, ami nem kell.
 • Megtanulhatsz tervezni, célokat állítani, a saját életedet vezetni.

Life coaching folyamata:

Ahhoz, hogy eredményt is lássunk, legalább három ülést tartunk, optimálisan hatot, ha szükséges tíz alkalommal találkozunk, személyesen, vagy online.

Az első találkozásunk a nulladik, ott közösen eldöntjük, hogy neki tudunk-e kezdeni a folyamatnak.

 

Menü