Business coaching

A coaching folyamat lényegéről itt lehet olvasni.

Itt a business coachingról lehet olvasni.

A business coaching folyamat általánosságban speciális fejlesztő folyamatot jelent.

Azért hívják üzleti edzésnek, mert olyan témákkal foglalkozik, amelyek elsősorban a munka világából érkeznek, magánéleti, személyes témákat szinte semennyire, vagy csak annyiban érintenek, amennyiben az ügyfél érinteni szeretné azokat.

A business coaching semmilyen értelemben nem lehet sem terápiás célú megközelítés, és igen távol áll a tanácsadástól is, tréningnek sem nevezhetjük. Egy olyan folyamat, amely a munka világához szorosan kapcsolódó témában, témakörökben fejleszti a képességeket, miközben felelősségben tartja az ügyfelet, a coach egyszerűen jelen van és mederben tartja a folyamatokat.

A coach nem segítő, inkább támogató szakember, aki egy külső, de szakértő szemszögből vezeti az ügyfelet azon az úton, ahol haladni akar és képes.

A coaching kötött, szabályokra, etikai irányelvekre épülő folyamat, ami a gyakorlatban is meglehetősen kötött mederben zajlik. Ehhez optimális esetben egy akkreditált coach közreműködése szükséges.

A coaching ma már elismert, nemzetközi trendnek megfeleltetett szakma. A minőségi munkát nemzetközi szervezetek garantálják, etikai irányelveikkel és folyamatos szakmai kontrollal. A coach-képzők maguk is akkreditált intézmények, megfelelő alap diploma meglétével fogadnak hallgatókat. A legnagyobb nemzetközi szervezet az ICF (International Coach Federation), amelynek tagja csak a megfelelő képzés elvégzése után lehet coach. A tagokat a szervezet monitorozza. Az ICF tagjai folyamatosan képzik magukat, szakmai szintjük, minősítésük ennek függvénye. Az ICF minden tagja számára biztosít mentorokat, akik figyelik, segítik a coach színvonalas munkáját.

Az ICF coachingról itt lehet bővebben tájékozódni: http://www.coachfederation.hu/

A cég, vagy vállalkozás szintű business coachingról itt írunk bővebben.

Az egyéni, de elsősorban üzleti folyamatokről pedig itt van még információ.

Menü